Dertig waterbuffels voor 15 meter Chesterfield

Haarlems bedrijf stoffeert meters lange bank voor nieuw café in Amsterdam

Door Arnout Heemskerk

HAARLEM – Met vijftien meter zou het wel eens de langste Chesterfield bank ter wereld kunnen zijn. Het Haarlemse stofferingsbedrijf BMS Projectstoffering had er een paar weken werk aan om de bank in elkaar te zetten.

Gisterochtend ging de bank op transport naar het café Witteveen, aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Een ploeg van een mannetje of vijftien moest er aan te pas komen, pluas een kleine heftruck, om de bank vanuit het magazijn in de Waarderpolder op de oplegger te tillen voor het transport naar Amsterdam.
Naast het vijftien meter lange exemplaar, heeft BMS Projectstoffering ook vier kleinere driezitters gestoffeerd Bij elkaar een reuze opdracht voor het Haarlem bedrijf, vertelt Sander Borchart, directeur van BMS Projectstoffering. Hij heeft wat feiten verzameld. In totaal werd de huid van circa 50 – vermoedelijk Indiase – waterbuffels gebruikt, dertig voor de lange, en twintig voor de kleinere Chesterfields. Goed voor 184 vierkante meter leer, dat werd opgeknipt in bijna 900 stukken, die vervolgens aan elkaar werden gestikt.

Een Chesterfield is geen Chesterfield zonder de karakteristieke knopen: daarvan gingen er 439 op de lange bank, en ruim driehonderd op de kleine. De banken kwamen als frame binnen bij BMS Projectstoffering. Naast leer, moest er ook schuim in de langzitter worden verwerkt. Zes kubieke meter schuim, een goede vrachtwagen vol, was er nodig voor het toekomstige zitcomfort van de bezoekers van Witteveen.
Borchart, directeur van al veertig jaar oude bedrijf: “We doen wel eens vaker bijzondere dingen, zoals designbankjes of speciale stoffering voor kantoormeubels. Maar dit schiet er natuurlijk wel uit, alleen al wat de omvang betreft.” Voor het plaatsen van de bank in het Amsterdamse café, kwamen het verkeer en de trams gisterochtend op de Ceintuurbaan even tot stilstand. “We hadden een hoop bekijks. Voorbijgangers begonnen spontaan te filmen en foto’s te maken.”

Borchart heeft de smaak helemaal te pakken, zegt hij. “Ik hoop natuurlijk dat er nu iemand belt die Chesterfield van dertig meter lang wil.”

Bron: Haarlems Dagblad

Copyright © 2024 BMS Projectstoffering | Webdesign: mediatijgers.nl | Inloggen